Reklama
 
Blog | Jakub Sobek

Olmécká tajná spolčení

Dnešní první díl blogu bude pojednávat o vzniku tajných spolčení na americkém kontinentě na počátku 2.tisíciletí před naším letopočtem, a to ve společnosti Olméků. Zdrojem těchto znalostí bude Svaté Písmo, konkrétně Kniha ETER. 

Své blogy budu strukturovat tak, že na počátku napíšu krátký úvod, poté sem zkopíruju text dané kapitoly, kterou si můžete přečíst, a následně ji okomentuju a vyvodím z ní duchovní principy – i pro dnešní dobu. 

 

Zdrojem je – jak již bylo řečeno – kapitola z Knihy Eter, (kapitola číslo 8) která byla součástí tzv. amerických Zlatých desek, neboli Knihy Mormonovy. 

Reklama

 

Děj této kapitoly se odehrává již určitou dobu po příjezdu olméckých předků, během období monarchie, a je zapsán prorokem Moronim na základě spisů proroka Etera

 

Ztracená starověká Písma z Ameriky svědčí o vzniku tajných spolků na "Novém kontinentu"...

 

A nyní, stalo se, že zplodil Omera a Omer vládl na jeho místě. A Omer zplodil Jareda; a Jared zplodil syny a dcery.

A Jared se vzbouřil proti svému otci a šel přebývati do země Het. A stalo se, že se vlichotil mnoha lidem svými lstivými slovy, až získal polovinu království.

A když získal polovinu království, utkal se v bitvě se svým otcem a odvedl svého otce do zajetí a přinutil ho, aby v zajetí sloužil;

A nyní, za dnů vlády Omerovy byl v zajetí polovinu svých dnů. A stalo se, že zplodil syny a dcery, mezi nimiž byli Ezrom a Koriantumr;

A ti se nesmírně hněvali kvůli počínání Jareda, svého bratra, natolik, že shromáždili vojsko a utkali se s Jaredem v bitvě. A stalo se, že se s ním utkali v bitvě v noci.

A stalo se, že když pobili vojsko Jaredovo, chystali se zabíti i jeho; a on je prosil, aby ho nezabíjeli, a že vydá království svému otci. A stalo se, že mu darovali život.

A nyní, Jared se nad ztrátou království nesmírně zarmoutil, neboť ulpěl srdcem svým na království a na slávě světa.

Nyní, dcera Jaredova, jsouc nesmírně bystrá a vidouc zármutek svého otce, přemýšlela, aby zosnovala plán, jak by mohla království svému otci vykoupiti.

Nyní, dcera Jaredova byla nesmírně krásná. A stalo se, že mluvila se svým otcem a pravila mu: Proč má můj otec tak veliký zármutek? Což nečetl onen záznam, který naši otcové přinesli přes velikou hloubku? Hle, není v něm zpráva o oněch za stara, kteří svými tajnými plány získávali království a velikou slávu

10 A nyní, tudíž nechť můj otec pošle pro Akiše, syna Kimnorova; a hle, já jsem krásná a budu před ním tančiti a zalíbím se mu, takže si mne bude přáti za manželku; pročež požádá-li tě, abys mne dal jemu za manželku, pak řekneš: Dám ji, přineseš-li mi hlavu mého otce, krále.

11 A nyní, Omer byl přítelem Akišovým; pročež, když Jared poslal pro Akiše, dcera Jaredova před ním tančila, takže se mu zalíbila, natolik, že si ji přál za manželku. A stalo se, že pravil Jaredovi: Dej mi ji za manželku.

12 A Jared mu pravil: Dám ti ji, přineseš-li mi hlavu mého otce, krále.

13 A stalo se, že Akiš shromáždil v domě Jaredově všechny své příbuzné a pravil jim: Zapřisáhnete se mi, že mi budete věrní ve věci, kterou si od vás budu přáti

14 A stalo se, že se mu všichni zapřisáhli při Bohu nebe, a také při nebesích, a také při zemi a při své vlastní hlavě, že kdokoli by odepřel pomoc, kterou si Akiš přeje, přijde o hlavu; a kdokoli by prozradil, jakoukoli věc, kterou jim Akiš oznámil, ten přijde o život.

 15 A stalo se, že s Akišem souhlasili. A Akiš jim předal přísahy, které byly dány těmi za stara, kteří také usilovali o moc, a které byly předávány již od Kaina, který byl vražedníkem od počátku.

16 A byly zachovávány mocí ďábla, aby předával tyto přísahy lidem, aby je udržoval v temnotě, aby pomáhal takovým, kteří usilují o moc, aby získali moc a aby vraždili a plenili a lhali a páchali všelikou zlovolnost a smilstva.

17 A byla to dcera Jaredova, kdo mu vložil do srdce, aby vyhledal tyto starodávné věci; a Jared to vložil do srdce Akišovi; pročež Akiš to předával svým příbuzným a přátelům, sváděje je krásnými sliby k tomu, že učinili všechny věci, které si přál.

18 A stalo se, že vytvořili tajné spolčení, stejně jako ti za stara; kteréžto spolčení je v očích Božích ze všeho nejohavnější a nejzlovolnější.

19 Neboť Pán nepracuje v tajných spolčeních ani nechce, aby člověk proléval krev, ale ve všech věcech to zakázal, od počátku člověka.

20 A nyní já, Moroni, nepopisuji způsob jejich přísah a spolčení, neboť mi bylo oznámeno, že se nacházejí mezi veškerým lidem, a nacházejí se mezi Lamanity.

21 A způsobily zkázu tohoto lidu, o kterém nyní hovořím, a také zkázu lidu Nefiova.

22 A kterýkoli národ bude podporovati taková tajná spolčení, aby dosáhl moci a zisku, až se ona národem rozšíří, vizte, bude zničen; neboť Pán nestrpí, aby krev jeho svatých, která bude jimi prolita, k němu stále křičela o odplatu a aby je on nepomstil.

23 Pročež, ó vy pohané, je to moudrost v Bohu, aby vám tyto věci byly ukázány, abyste tak mohli činiti pokání ze svých hříchů a abyste nestrpěli, aby vás tato vražedná spolčení, která jsou zbudována, aby dosáhla moci a zisku, přerostla – a aby na vás přišlo ono dílo, ano, dokonce dílo zkázy, ano, dokonce aby na vás padl meč spravedlnosti Věčného Boha k vašemu pádu a zkáze, strpíte-li, aby tyto věci byly.

24 Pročež, Pán vám přikazuje, až uvidíte, že tyto věci mezi vás přicházejí, abyste se probudili k poznání strašlivého stavu svého pro toto tajné spolčení, které bude mezi vámi; nebo běda buď jemu kvůli krvi těch, kteří byli zabiti; neboť křičí z prachu o odplatu na něm, a také na těch, kteří ho zbudovali.

25 Neboť děje se to tak, že kdokoli ho buduje, usiluje o to, aby svrhl svobodu všech zemí, národů a krajin; a to způsobuje zkázu veškerého lidu, neboť ďábel, který je otcem všech lží, ho buduje; dokonce tentýž lhář, který podvedl naše první rodiče, ano, dokonce tentýž lhář, který působil, aby člověk páchal vraždu od počátku; který zatvrzoval srdce lidí, takže vraždili proroky a kamenovali je a vyvrhovali je od počátku.

26 Pročež, mně, Moronimu, je přikázáno, abych zapsal tyto věci, aby zlo mohlo býti odstraněno a aby mohl nadejíti čas, kdy Satan nebude míti žádné moci nad srdcem dětí lidských, ale aby mohly býti přesvědčeny k tomu, aby činily dobro neustále, aby mohly přijíti k pramenu veškeré spravedlivosti a býti spaseny.

 

Způsobila zánik olmécké civilizace opravdu tajná spolčení? 

 

Nyní bych rád podotkl několik věcí – jakési komentáře. Pro ty, kteří jsou duchovně hledající, budou možná právě některé tyto komentáře užitečné a nápomocné při chápání určitých věcí.

 

A) Ve verši 2 a 3 se píše o tom, že Jared získal polovinu království tím, že používal lichotky. Jsou to právě lichotky, které jsou lidmi užívány jako nástroj manipulace. V Knize Mormonově se falešné lichotky také užívají jako jeden ze symbolů falešných proroků. Praví proroci nepřicházejí a nejspíš nikdy nepřicházeli proto, aby lidem lichotili a říkají, že se chovají správně. Proroci jsou posíláni proto, aby lid napravovali a vyzývali ho k pokání !

B) Jared získal polovinu království a pomocí ní se vzbouřil proti svému otci a získal moc. Jde o klasický politický plán, který můžeme sledovat v historii stále dokola. Rozštěpení země a následně její celé dobytí.

C) Jared i po prohnané bitvě toužil po moci a království, k čemuž mu měl dopomoct plán jeho dcery. Tato dcera je v 8. verši popisována jako „nesmírně bystrá“. Právě tato inteligence ji dopomohla k plánu, ale nepomohla jí k Pravé morálce. Nezapomeňte na to proto nikdy ani vy !

D) Ve verši 9 se vysvětluje, že Jaredova dcera získala návody na tajná spolčení „ze záznamu za stara“. V tomto záznamu byly vysvětleny způsoby, jakým lidé dříve chtěli získat moc. Olmékové / Jaredité odpluli ze Starého kontinentu po pádu Babylonské věžě. Právě plán  na její vybudování byl plánem na sjednocení a zotročení tehdejších národů světa. A faktem je, že i dnes získávají všemožná tajná spolčení informace, plány, návody a INSPIRACI na tajné smlouvy z dob minulých !

E) Ve verši 9 se popisuje, že tajnými způsoby lidé získali nejen království (tedy moc), ale také SLÁVU. Myslete na tom při pohledu na dnešní svět celebrit !

F) Ve verších 10 – 12 se popisuje způsob, jakým první staro-americký tajný spolek získal svého vražedného vůdce – pomocí ženy a jejího svůdného tance. CHTÍČ je mocným nástrojem Satana při získávání lidských srdcí !

G) Ve verších 13 a 14 se vysvětluje, že součástí přísah v tajných spolcích je i přísaha toho, že daný člověk přijde o život, pokud tajné plány prozradí. Tento princip existuje i dnes !

H) Verš 15 nám sděluje podstatnou věc – Akiš předal svým společníkům přísahy, které nebyly jen tak obyčejné – byly to přísahy, které byly předávány již za stara. Předal jim doslova přísahy, které byly jasně formulované. Jde tedy o určité slovní formulace – satanské smlouvy – které nejsou libovolné, ale které jsou a musí být předávány v nezměněné podobě. 

I) Verš 15 nám také říká, že praotcem všech tajných spolčení byl Kain, syn Adama a Evy, který zavraždil svého bratra právě na základě takové tajné smlouvy. 

J) Verš 17 nám ukazuje, že tajné spolčení bylo zpočátku strukturováno jako skupina „přátel a rodin“ okolo Akiše. Zde vidíme počátek rodinných klanů a mocných rodin (jako jsou dnes Rotschildové) !

K) Ve verši 18 nám prorok Moroni říká zcela jasně, že tajná spolčení jsou v očích Božích tím nejohavnějším typem uskupení lidí, které existuje. Ve verši 19 se pak dozvídáme, že je to hlavně proto, že Bůh nepracuje v tajných spolčeních !

L) Verš 20 se týká samotného proroka Moroniho, který žil v 4. a 5. století našeho letopočtu. Popisuje, že tajné rituály se staly v jeho době již veřejně známými a používanými a jsou mezi celý lidem – tehdejšími končící civilizací Mayů (verš 21) a následující civilizací Aztéků atd. Všechny tyto civilizace již používaly vražedné rituály (včetně lidských obětí) veřejně – na místech svatých Chrámů. To nám ukazuje jednu podstatnou věc – až bude naše moderní doba také natolik zkažena, dojde k tomu, že budou tajná spolčení veřejně oznámena a přijata. To je důvod, proč se „Illumináti“ ani jiné tajné spolky ve skutečnosti nijak zvláště neskrývají. Již to nepotřebují, protože lidé jsou natolik otupělí, že brzy uznají jejich existenci jako něco dobrého a příjemného !

M) Ve verši 22 nachází nejpodstatnější proroctví této kapitoly. Hovoří se zde o tom, že každý národ, který bude podporovat taková tajná spolčení, nakonec bude zničen… Pamatujme na to v dnešní době ! Verš 23 poté vysvětluje, že moudrost Boží způsobila, aby tyto starodávné prorocké záznamy byly čteny v dnešní moderní době, neboť (jak pokračuje verš 24), tajné spolky budou ohrožovat i moderní civilizaci ve které nyní žijeme a nám je od Boha přikázáno, abychom se proti nim postavili, až uvidíme známky jejich existence !

N) Verš 25 a 26 poté končí vysvětlením, že původcem všech těchto tajných spolčení je Satan, neboli ďábel, který tyto tajné spolky ovládá a řídí. Je tomu tak nejen v minulosti, ale i v dnešní době. A právě proto přišla tato Svatá Písma pro nás v podobě Knihy Mormonovy, abychom byli připraveni a dokázali Satanovi odolat.

 

 

 

Doufám, že se vám dnešní ponaučení hodilo a líbilo. Příště budeme pokračovat další kapitolou a dozvíme se, jak pokračovalo tajné spolčení v civilizaci Olméků a jaké mělo důsledky. 

 

Hodně štěstí a zdraví v dnešních dnech,

Jakub Sobek