Reklama
 
Blog | Jakub Sobek

Prokletí Ameriky

Dnes bych chtěl prozkoumat, jakým způsobem byl proklet starověký národ Olméků, co k tomu vedlo, jakým způsobem se to projevilo a jakou roli v tom hráli tajné spolky. Budu opět - jako minule - vycházet z Božího Písma, konkrétně Knihy Eter. 

Dnes budu pokračovat v příběhu, který jsme započali minule. Můžete si buďto přečíst minulý blog s názvem OLMÉCKÁ TAJNÁ SPOLČENÍ nebo jednoduše začít číst tady. 

Příběh pojednává o jednom z období starověké americké civilizace Olméků, přibližně na přelomu 3. a 2. tisíciletí př.n.l. Tehdy došlo k prudkému nástupnickému boji v monarchické říši a rozšíření tzv. tajných spolčení. 

 

Reklama

Proč „tajná spolčení“? Nejde o konspirační teorie? 

 

Tajné spolky jsou a vždy byla přirozenou odvrácenou stránkou vlády a politiky. Je mnoho lidí, kteří si přejí nelegálním způsobem ukořistit moc, a k dosažení takového cíle je mnohdy nutné konat v utajení, neboť plánování převratu, vraždy státníka či manipulace a vydírání vladaře není zrovna něco, s čím by se člověk chlubil na veřejnosti. 

Stejně jako v každém blogu nejdříve předložím kapitolu ze Svatých Písem, tentokrát konkrétně 9.kapitolu Knihy Eter, která je součástí starověkého záznamu, zkráceného prorokem Moronim. 

 Prorok Moroni nám přinesl zprávu o Olmécké civilizaci

 

  1 A nyní já, Moroni, pokračuji ve svém záznamu. Tudíž, vizte, stalo se, že pomocí tajných spolčení Akiše a jeho přátel, vizte, svrhli království Omerovo.

  2 Nicméně, Pán byl k Omerovi milosrdný, a také k jeho synům a k jeho dcerám, kteří neusilovali o jeho zničení.

  3 A Pán varoval Omera ve snu, aby odešel ze země; pročež Omer odešel ze země se svou rodinou a putovali po mnoho dnů a přišli k pahorku Šim a prošli kolem něj a došli k místu, kde byli zničeni Nefité, a odtud šli na východ a přišli na místo, které se nazývalo Ablom, u pobřeží, a tam on rozbil svůj stan, a také jeho synové a jeho dcery, a celý jeho dům, kromě Jareda a jeho rodiny.

  4 A stalo se, že Jared byl rukou zlovolnosti pomazán za krále nad lidem; a dal Akišovi svou dceru za manželku.

  5 A stalo se, že Akiš usiloval o život svého tchána; a požádal ty, které si zavázal přísahou oněch za stara, a ti získali hlavu jeho tchána, když seděl na svém trůnu, přijímaje svůj lid.

  6 Neboť tak veliké bylo rozšíření této zlovolné a tajné společnosti, že zkazila srdce všech lidí; tudíž, Jared byl na svém trůnu zavražděn a Akiš vládl na jeho místě.

  7 A stalo se, že Akiš počal býti žárlivý na svého syna, tudíž ho zavřel do vězení a dával mu jen málo potravy, nebo žádnou, až vytrpěl smrt.

  8 A nyní, bratr toho, který vytrpěl smrt (a jmenoval se Nemra), se rozhněval na svého otce pro to, co jeho otec učinil jeho bratrovi.

  9 A stalo se, že Nemra shromáždil malý počet mužů a uprchl ze země a přišel přebývati k Omerovi.

  10 A stalo se, že Akiš zplodil další syny, a ti získali srdce lidu, přestože se mu zapřisáhli, že budou činiti všelikou nepravost podle toho, co si bude přáti.

  11 Nyní, lid Akišův toužil po zisku, stejně jako Akiš toužil po moci; pročež, synové Akišovi jim nabídli peníze, čímž k sobě přitáhli větší část lidu.

  12 A mezi syny Akišovými a Akišem počala býti válka, která trvala po dobu mnoha let, ano, až ke zkáze téměř celého lidu v království, ano, dokonce všech, kromě třiceti duší a těch, kteří uprchli s domem Omerovým.

  13 Pročež, Omerovi byla opět navrácena země jeho dědictví.

  14 A stalo se, že Omer zestárl; nicméně ve svém stáří zplodil Emera; a pomazal Emera, aby byl králem, aby vládl na jeho místě.

  15 A poté, co pomazal Emera, aby byl králem, viděl mír v zemi po dobu dvou let a zemřel poté, co viděl nesmírně mnoho dnů, které byly plné zármutku. A stalo se, že Emer vládl na jeho místě a sledoval šlépěje svého otce.

  16 A Pán opět počal snímati ze země prokletí a domu Emerovu se za vlády Emerovy převelice dařilo; a v období šedesáti a dvou let nesmírně zesílili, natolik, že nesmírně zbohatli –

  17 Majíce všeliké ovoce a obilí a hedvábí a jemné plátno a zlato a stříbro a drahocenné věci;

  18 A také všeliký dobytek, voly a krávy a ovce a vepře a kozy, a také mnoho jiných druhů zvířat, která byla vhodná pro potravu člověka.

  19 A také měli koně a osly a byli tam sloni a kurelomi a kumomi; a všichni byli člověku užiteční, a obzvláště sloni a kurelomi a kumomi.

  20 A tak Pán vyléval svá požehnání na tuto zemi, která byla vyvolená nade všechny jiné země; a přikázal, že ti, kteří budou tuto zemi vlastniti, mají ji vlastniti pro Pána, jinak budou zničeni, až uzrají v nepravosti; neboť takovým praví Pán: Vyliji plnost hněvu svého.

  21 A Emer vykonával soud ve spravedlivosti po všechny své dny a zplodil mnoho synů a dcer; a zplodil Koriantuma, a Koriantuma pomazal, aby vládl na jeho místě.

  22 A poté, co pomazal Koriantuma, aby vládl na jeho místě, žil čtyři roky a viděl v zemi mír; ano, a dokonce spatřil Syna Spravedlivosti a radoval se a těšil se z jeho dne; a zemřel v míru.

  23 A stalo se, že Koriantum kráčel ve šlépějích svého otce a vystavěl mnoho mocných měst a po všechny své dny uděloval svému lidu to, co je dobré. A stalo se, že neměl žádné děti dokonce až do doby, kdy byl nesmírně stár.

  24 A stalo se, že jeho manželka zemřela, majíc sto a dva roky. A stalo se, že Koriantum si ve svém stáří vzal za manželku mladou dívku a zplodil syny a dcery; pročež, dožil se stáří sto a čtyřiceti a dvou let.

  25 A stalo se, že zplodil Koma, a Kom vládl na jeho místě; a vládl čtyřicet a devět let a zplodil Heta; a zplodil i další syny a dcery.

  26 A lid se opět rozšířil po celé tváři země a na tváři země počala opět býti nesmírně veliká zlovolnost a Het se opět počal chápati starodávných tajných plánů, aby zničil svého otce.

  27 A stalo se, že sesadil svého otce z trůnu, neboť ho zabil svým vlastním mečem; a vládl na jeho místě.

  28 A opět přišli do země proroci a volali je k pokání – že musejí připravovati cestu Páně, jinak má na tvář země přijíti prokletí; ano, dokonce má býti veliký hlad, při kterém mají býti zničeni, nebudou-li činiti pokání.

  29 Lidé však slovům proroků nevěřili, ale vyvrhovali je; a některé z nich uvrhli do jam a nechali je zahynouti. A stalo se, že činili všechny tyto věci podle přikázání krále Heta.

  30 A stalo se, že v zemi počal býti veliký nedostatek a obyvatelé počali býti pro onen nedostatek nesmírně rychle ničeni, neboť na tvář země nepadal žádný déšť.

  31 A na tváři země se také objevili jedovatí hadi a otrávili mnoho lidí. A stalo se, že jejich stáda počala prchati před jedovatými hady k zemi jižní, kterou Nefité nazývali Zarahemla.

  32 A stalo se, že mnozí z nich cestou zahynuli; nicméně byli někteří, kteří uprchli do země jižní.

  33 A stalo se, že Pán dal, aby je hadi již nepronásledovali, ale aby zatarasili cestu, takže lidé nemohli projíti, aby každý, kdo by se pokusil projíti skrze jedovaté hady, padl.

  34 A stalo se, že lidé sledovali směr zvířat a hltali zdechliny těch, která padla cestou, až je zhltali všechny. Nyní, když lidé viděli, že musejí zahynouti, počali činiti pokání ze svých nepravostí a volati k Pánu.

  35 A stalo se, že když se před Pánem dostatečně pokořili, seslal déšť na tvář země; a lidé počali opět ožívati a v severních zemích a ve všech zemích okolo počaly býti plody. A Pán jim ukázal moc svou skrze jejich uchránění před hladem.

 Prokletí padlo na Ameriku

 

 Nyní, stejně jako minule, popíšu několik duchovních aspektů a ponaučení z této kapitoly. Snad se vám budou některá líbit a pomohou vám najít něco pro svůj život a vývoj.

 

A) Ačkoliv Akiš se svým tajným spolkem získal celé království, spravedlivý král Omer byl se svou rodinou zachráněn Pánem skrze prorocký sen. To ukazuje, že pokud plníme Boží vůli, může nás Nebeský Otec vyvést z jakéhokoliv nebezpečí, které nám hrozí.

B) Ačkoliv byl počátkem zkaženého plánu mocichtivý Jared (jehož dcera našla vzor tajných spolků ve starých písmech, viz. předchozí blog), on sám byl „svým nástrojem“ Akišem svržen z trůnu a zabit. Satan se vždy zbavuje svých sluhů, zlo požírá vlastní děti. 

C) Mocní diktátoři, kteří se snaží získat nadvládu nad všemi lidmi, se stávají oběťmi své vlastní paranoie. To je i případ Akiše, který nejdřív zabil svého tchána a ze strachu z podobné zrady uvěznil a vyhladověl k smrti i svého syna. Připomíná to příběh starořeckého boha Saturna, který nejdříve svrhl svého otce Urana a poté požíral své děti, dokud mu Zeus nerozpárval břicho a nesvrhnul ho do hlubin Tartaru. Lze předpokládat, že právě tento řecký mýtus (jak ukazuje Freud) popisuje psychologické situace, jež v rodinách mocichtivých konspirátorů vznikají.

D) Satanovi se nakonec podařilo zničit velkou většinu zkaženého olméckého lidu z Omerovy doby. Zlo rozežírá lidské duše zevnitř, a jak se píše ve verši 11, pod Akišovým vzorem a vlivem se nechal zkorumpovat i obyčejný lid. To vedlo k vyhlazovací občanské válce mezi Akišem a jeho stejně hamižnými syny, jež skončila smrtí všech kromě 30 lidí (a Omerova lidu, který utekl do pustiny). Zde vidíme vzor zkázy starověkých civilizací.

E) Ve verši 15 se dozvídáme, že ačkoliv se po občanské válce vlády opět ujal spravedlivý Omer a později jeho syn Emer, trvalo určitou dobu, než Pán sňal prokletí ze země, pročež Emer prožil mnohé dny plné zármutku

F) Ve verši 19 čteme o celé řadě zvířat, která mezi Olméky žili. Archeologové to dlouho pokládali za nesmysl, ale postupně se z vykopávek a nálezů dozvěděli, že kdysi v Americe skutečně žili koně i sloni

 

Američtí sloni

 

G) Ve veršo 22 se dozvídáme o Koriantumovi, který díky své spravedlivosti mohl na vlastní oči spatřit Ježíše Krista. Je to jeden z mnoha starověkých mužů a proroků, kterým se mocný Jehova ve své předsmrtelné duchovní podobě zjevil ještě dříve, než se inkarnoval v těle. 

H) V 26.verši nám Moroni vypráví o tom, že i po delší době se jeden ze zlovolných lidských synů rozhodl vyhledat tajné smlouvy a plány tajných spolčení a využít je k získání moci. Neváhal se dokonce zavraždit svého vlastního otce, když seděl na trůnu.

I) V tom samém verši se však také ukazuje, že objevení se tajných spolčení není „samovolným“ jevem, nýbrž bezprostředně souvisí s nemorálností a zkažeností lidu, která tvoří jakési podhoubí, jež umožňuje rozšíření a efektivní působení těchto skrytých a nelegálních skupin. 

J) Verš 28 vypráví o tom, že Pán poslal ke svému padlému lidu proroky, aby kázali pokání a navedli lid na správnou cestu. Jak už to však bývá, nebyli vyslišeni a naopak byli uvrženi do vězení a zabiti. To vše pod vedením Heta, jenž naslouchal Satanových rad a byl pánem tajných spolků.

K) Verše 30 a 31 nám odhalují odpověď Pána na takové zacházení s jeho svatými služebníky. Přišlo sucho, hladomor a jedovatí hadi, kteří hrozili uštknutím všelikému lidu. Většina obyvatel se snažila utéct, ale ani to jim Bůh nedovolil. Museli se tak živit mršinami uštknutých zvířat a pochopili, že se blíží jejich konec.

L) Teprve když lidé činili skutečné, upřímné a plnohodnotné pokání a litovali svých hříchů a přestupků, Pán odstranil jedovaté hady a seslal na zem opět déšť. To nám ukazuje 2 důležité věci – bez pokání se nemůže stav prokletého národa zlepšit (rada pro náš český národ a všechny další světové země) a především – i přes velké hříchy a spáchaná zla, Bůh je ochoten nám odpustit. 

 

Doufám, že dnešní díl vám přinesl ponaučení i naději do osobního života. Přeji mnoho radosti a prosím o shovívavost, Pravou lásku a upřímnou touhu poznat Pravdu.

 

Děkuji všem,

Jakub Sobek